Surdegsbröd med vete och råg

Olika form – samma deg!
Bagueller och kuvertbröd av samma sats deg.

Dag 1: Poolish/fördeg
500 g vatten
125 g surdeg
300 g öländskt lantvete
200 g rågmjöl
Blanda ihop till en kladdig smet och täck men lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 12-16 timmar.

Dag 2:
Addera 300 g vetemjöl och 16 g salt till fördegen och blanda ihop. Det blit en väldigt kladdig smet men den går ihop fint efter ett par omgångar med Stretch & fold.
Låt vila i bunken i 30 minuter och gör sedan en serie stretch & fold under 2-4 timmar.
Forma till baguetter och/eller kuvertbröd och lägg i kylen för långsam jäsning minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta fram bröden ur kylen medan ugnen blir ordentligt varm.
Grädda 25-35 minuter beroende på storlek på bröden. Mindre bröd – kortare gräddningstid.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *