Kalljästa frallor till frukost är bland det godast jag vet!
Lite förberedelser krävs men det är det verkligen värt!
Förslag på tidsschema ⏱
Eftermiddag dag 1: mata surdegen
Kväll dag 1: blanda ihop fördegen och låt stå i rumstemperatur.
Morgon dag 2: blanda fördeg med resterande ingredienser.
Förmiddag dag 2: stretch and fold, sen vila i kylen
Morgon dag 3: grädda bröden
Poolish:
100 g rågsurdeg
100 g dinkelsikt
100 g vatten
Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 12 timmar.
Resterande ingredienser:
4 dl vatten
250 g öländskt lantvete
150 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
13 g salt
Blanda ingredienserna med fördegen och knåda samman till en smidig, lite kladdig deg och låt sen vila i bunken ca 30 minuter. Det går lika bra att blanda för hand som i maskin.
När degen har vilat i 30 minuter görs stretch & fold 4-6 ggr med 30 minuters mellanrum. Låt sen vila övertäckt i kylen i bunken ca 12-24 timmar.
Ta fram degen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel utan att knåda den.
Dela degen i ca 10 bitar och lägg på en bakplåtspappers klädd plåt.
Grädda ca 20 minuter.
Låt svalna på galler innan du hugger in!