Stora, fluffiga och helt underbara!
Våffeldagen infaller på våren men det finns egentligen ingen anledning att begränsa intaget av våfflor till en enda dag i mars!
Jag har äntligen köpt ett våffeljärn som gräddar stora, rektangulära våfflor. Premiärgräddade och blev riktigt nöjd med resultatet!
Det var nästan omöjligt att hinna fota för de gick åt i samma takt som de gräddades – så håll tillgodo med denna bild.
Ingredienser till 12 våfflor:
2 ägg – delade i vitor och gulor
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
2/3 dl strösocker
100 g smör
65 g surdeg
2 dl dinkelmjöl
2 dl Ramlösa Rustique
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Smält smöret och häll i mjölk och vatten. Ställ åt sidan.
Dela äggen i vitor och gulor. Spara vitorna till senare.
Häll smörblandningen i en bunke och addera äggulor, strösocker, vaniljsocker och salt.
Blanda ut surdegen i vätskan och addera sen allt mjöl. Blanda ordentligt så det blir en jämn och trögflytande smet.
Täck bunken med plastfilm eller lock och låt stå i rumstemperatur ca 3-4 timmar.
Vispa äggvitorna tillrett hårt skum och vänd ner i smeten precis innan gräddning.
Njut med bär, grädde, glass eller smält choklad.