Surdegsbröd med äpple

Surdegsbröd med äpple i degen! Ett smart tips att skoja till bakningen lite! Enkelt att riva ner ett äpple eller två i degen. Är de väldigt saftiga kan vattenmängden behöva minskas något.

Ingredienser till två bröd:
600 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g Ramlösa Manitoba, 300 g Ramlösa Rustique, 100 g råg och 100 g emmer)
140 g surdeg
130 g rivet äpple
19 g salt
En klick honung

Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.

Addera sen rivet äpple, honung och salt och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.

Efter 4 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas luftig och lätt.
Ta ur degen ur bunken på lätt mjölat bakbord och dela upp i två lika stora delar. Forma varje del till en tight boll och låt sen ligga i 20 minuter utan att täcka över.
Forma sen varje del till ett bröd och lägg i mjölad jäskorg. Täck med plast och låt dem stå ytterligare en timme på köksbänken och ställ sen in i kylen över natten.

Nästa dag: sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så den hinner bli ordentligt varm.

Vält försiktigt ut bröden på bakplåtspapper, mjöla ytan lätt och snitta ett valfritt mönster.
Grädda med ånga i 5 minuter och gör sen det längre, tvärgående snittet. Grädda ytterligare 15-20 minuter.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *