Dagens tips – välj form på dina bröd efter känsla och infall! Det är inte så viktigt att ett recept för frallor blir just frallor… inte heller att ett recept för baguetter blir just baguetter! Varför inte göra lite av varje eller ändra sig precis när det är dags att dela upp degen?
Receptet ger ca 3 baguetter + 6 frallor – eller de former på bröd som du vill ha just idag!
Fördeg:
40 g surdeg + 150 g rågsikt + 150 g vatten.
Rör ihop och låt stå i bunke med lock ca 6 timmar eller över natten.
Att baka med fördeg är toppen om surdegen peakar för sent på kvällen!
Rör ihop en fördeg och skjut bakandet till senare på dagen!
Resterande ingredienser:
300 g Ramlösa Rustique
240 g dinkel
210 g Manitoba Cream
560 g vatten
18 g salt
Blandade frön som topping
+ fördegen
Blanda mjöl och vatten ordentligt och låt stå övertäckt i 30-60 minuter.
Addera sen fördegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter och addera sen salt och blanda igen.
Bulkjäs degen i ca 4 timmar i rumstemperatur. Förvara enklast i en bunke med lock. Varje timme tittar du till degen och stretchar den lite lätt. Lyft i kanterna och vik den över sig själv ett par gånger. Ha lite rapsolja på händerna så går det lättare.
Sen ställer du degbunken med lock på i kylen till nästa dag.
Forma baguetter och frallor av degen utan att knåda den. Enklast tycker jag det är att försiktigt dra ut degen till en stor rektangel. Pensla sen med rapsolja och strö på frön. Dela sen upp i valfria former.
Grädda frallor ca 20 minuter på 230 grader och baguetter några minuter längre.
Bakplåtspapper på baguetteplåten säkerställer att baguetterna lossnar lätt efter gräddning.