Rågbröd med espresso!

Rågbröd är en riktig favorit! Enkelt att baka, ger saftiga bröd som håller länge, gott att rosta, gott att göra smörrebröd av etc. Listan kan göras lång!
Nu testade jag mitt favoritrecept med en shot espresso i! Kaffet ger en mustighet men inte så mycket smak. Den modige tar 2 shorts espresso istället för en!

Receptet ger två bröd.

Steg 1:
Blanda följande ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 5-6 tim.

400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g krossad råg
60 g grovt rågmjöl
60 g rågsikt
80 g solroskärnor
40 g pumpakärnor
75 g linfrön
25 g sesamfrön
1 shot espresso
20 g havssalt

Steg 2:
Blanda degen från steg 1 med följande ingredienser;
200 g vatten
50 g rågsurdeg
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
130 g mörk sirap

Arbeta degen i maskin minst 10 min. Det blir en väldigt kladdig deg (som senare ”klickas” i formarna).
Låt vila i bunken 30 min.
Arbeta ytterligare 1 min och låt sen vila 30 minuter igen.

Fördela degen i 2 bakplåtspappers klädda brödformar och låt jäsa ca 2-3 timmar i rumstemperatur tills bröden jäst ordentligt.

Ställ ugnen på 230 grader. Ställ in brödet och kasta in lite vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 1 timme tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt svalna på galler och plasta in och låt vila ett dygn för bästa resultat.



Grundrecept från @brunkebergsbageri – här något editerat.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *