Det är nåt speciellt med saffransbullar! Att sedan addera surdeg i baket ger det en extra skjuts!
Surdegslussebullar med mandelmassa – ca 30 bullar
10 g jäst
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
1 ägg
100 g strösocker
75 g rågsurdeg
2 pkt saffran (gärna marinerad i rom och socker ett par dagar)
En nypa salt
200 g rumstempererat smör
1-1,2 kg vetemjöl
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
150 g mandelmassa
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Flagad mandel
Smula jästen i bunken, värm mjölken till 37 grader tillsammans med saffran och häll över jästen.
Tillsätt surdeg, creme fraiche och ett ägg.
Klicka i smöret i små kuber tillsammans med mjölet och saltet.
Kör degen smidig i matberedaren i ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Ta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut till ca 1 cm tjock rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en tjock rulle.
Skär bitar och placera antingen direkt på en bakplåt med bakplåtspapper eller i muffinsformar på en muffinsplåt. Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 2 timmar. Låt ugnen bli ordentligt varm (220 grader).
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
Grädda i ca 10-15 minuter tills bullarna fått fin färg.