En baguette passar till det mesta! Som tillbehör till soppa, som picknick att fylla med goda fyllningar eller att skiva tunt och rosta med vitlökssmör till goda vitlöksbröd! Ett smått genialiskt bröd alltså!
Att variera mjölsorterna i degen ger dessutom olika smaker på baguetterna så variationsmöjligheterna är oändliga!
Ingredienser till 3 baguetter;
200 g Ölandsvetemjöl
200 g vetemjöl special
100 g fint rågmjöl
100 g dinkel
450 g vatten
130 g surdeg
16 g salt och en klick honung
Metod:
Blanda mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå övertäckt i bunken i en timme.
Tillsätt sen surdegen och blanda ihop väl! Låt stå ytterligare en halvtimme innan salt och honung blandas i. Bearbeta degen i maskin eller för hand tills den känns smidig och följsam.
Täck bunken med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Ställ sen in bunken i kylen över natten.
Nästa dag:
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel.
Dela rektangeln i tre bitar på längden och skriva dem lätt innan de placeras på baguetteplåt med bakplåtspapper.
Grädda (när ugnen blivit ordentligt varm) i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler.