Ibland är det svår att veta om man aär sugen på frallor eller baguette när man är klar med bakandet! Den enkla lösningen på det är att dela upp degen i olika former innan gräddning – då behöver du inte chansa!
Ingredienser till 1 baguette och 10 frallor.
Fördeg:
110g vatten
100g vetemjöl
30 g surdeg (aktiv och bubblande – matad tidigare på dagen).
Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i bunke med lock i rumstemperatur minst 6 timmar.
Perfekt att blanda ihop kvällen innan du vill baka!
Resterande ingredienser:
400 g vetemjöl special
200 g dinkel
150 g rågsikt
550 g vatten
25 g salt
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Tillsätt sen all fördeg och blanda ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca en timme till.
Addera salt och blanda ordentligt.
Täck bunken med lock och titta till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.
Efter 4 timmar har degen ökat i volym och bubblor på degytan indikerar en fin jäsning.
Låt degen stå i rumstemperatur ytterligare en timme och ställ sen in i kylen över natten.
Sätt ugnen på 230 grader och låt den bli ordentligt varm.
Dela upp degen i frallor eller baguetter.
Grädda ca 20-25 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.