Surdegspizza är helt otroligt gott! Nu när våren börjar visa sig med lite varmare temperaturer längtar jag efter att plocka fram pizzaugnen och grädda pizzor i trädgården! Med en vedeldad pizzaugn går det snabbt att grädda en lizza – ca 1,5 minut – sen är den klar! Den varma stenen i botten av ugnen gör att pizzabotten blir sådär knaprig och god! Det går naturligtvis att grädda pizza i en vanlig ugn med! Investera i en pizzasten eller ett bakstål som du låter bli ordentligt varm medan ugnen kommer upp i temperatur. Det viktiga är att ugnen är ordentligt varm och att den har fått stå på en stund för att komma upp i värme – minst en timme skulle jag säga!
Ingredienser till 8 pizzor:
900 g mjöl (500 g Tipo 00, 300 g durum mjöl och 100 g vetemjöl Rustique)
600 g vatten
200 g surdeg
20 g salt
20 g olivolja
Blanda vatten, surdeg och mjöl i en degblandare. Låt stå i 20 minuter och tillsätt sen salt och olivolja. Kör degen i maskin ca 10 minuter.
Låt sen degen jäsa i rumstemperatur ca 4-5 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Dela sen upp degen i 8 delar och forma varje del till en tight boll.
Lägg degbollarna i lådor med lock och ställ i kylen över natten. Degen kan stå upp till två dagar i kylen och vänta på att tillagas.
Ta fram degen ur kylen ca 1,5 timma innan det är dags att börja grädda pizzorna så blir den lättare att hantera.