Surdegspizza

Surdegspizza är helt otroligt gott! Nu när våren börjar visa sig med lite varmare temperaturer längtar jag efter att plocka fram pizzaugnen och grädda pizzor i trädgården! Med en vedeldad pizzaugn går det snabbt att grädda en lizza – ca 1,5 minut – sen är den klar! Den varma stenen i botten av ugnen gör att pizzabotten blir sådär knaprig och god! Det går naturligtvis att grädda pizza i en vanlig ugn med! Investera i en pizzasten eller ett bakstål som du låter bli ordentligt varm medan ugnen kommer upp i temperatur. Det viktiga är att ugnen är ordentligt varm och att den har fått stå på en stund för att komma upp i värme – minst en timme skulle jag säga!


Ingredienser till 8 pizzor:
900 g mjöl (500 g Tipo 00, 300 g durum mjöl och 100 g vetemjöl Rustique)
600 g vatten
200 g surdeg
20 g salt
20 g olivolja

Blanda vatten, surdeg och mjöl i en degblandare. Låt stå i 20 minuter och tillsätt sen salt och olivolja. Kör degen i maskin ca 10 minuter.
Låt sen degen jäsa i rumstemperatur ca 4-5 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Dela sen upp degen i 8 delar och forma varje del till en tight boll.

Lägg degbollarna i lådor med lock och ställ i kylen över natten. Degen kan stå upp till två dagar i kylen och vänta på att tillagas.

Ta fram degen ur kylen ca 1,5 timma innan det är dags att börja grädda pizzorna så blir den lättare att hantera.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *