Baka i långpanna

Att baka bröd i långpanna är väldigt smidigt och ger fina, jämna bitar varje gång!

Ingredienser till en 30×20 cm långpanna:
600 g vatten
800 g mjöl (här 500 g vetemjöl special + 200 g rågsikt + 100 g rågmjöl)
130 g surdeg
19 g salt
En klick honung

Blanda mjöl, vatten och surdeg och låt stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter
Tillsätt salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt jäsa i rumstemperatur i en bunke med lock i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas piffig och ganska lätt. Låt den sen stå ytterligare ca 1 timme på köksbänken och ställ sen bunken i kylen över natten.

Dagen efter – sätt ugnen på 220 grader varmluft i god tid så att ugnen blir ordentligt varm.
Lägg bakplåtspapper i långpannan och stjälp upp degen i pannan. Pudra ytan med mjöl och tryck försiktigt ut degen till kanterna. Skåra lagom stora bitar och nagga ytan med en gaffel.
Grädda ca 25-30 minuter tills ytan fått en fin färg och knaprig skorpa. Kasta ett halvt glas vatten på ugnsgolvet precis när du sätter in brödet i ugnen för att skapa ånga. Det ger brödet en härlig yta och hjälper brödytan att behålla fukten en stund tills det börjat expandera av ugnsvärmen.

Låt svalna minst 45 minuter (helst längre) innan du delar upp dem.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *