Frukostlyx med nybakade frallor!

Minimalt med jobb på morgonen eftersom degen gjordes igår och har vilat i kylen över natten!
På morgonen är det bara att sätta igång ugnen och sen dela upp i lagom stora bitar.

Jag använde många olika sorters mjöl i degen och ökade vattenmängden något. Jag gillar att testa mig fram och prova olika mjöl i kombinationer. Men man behöver inte krångla till det alls – en mjölsort räcker långt!

Ingredienser till ca 20 frallor
800 g mjöl (här en blandning av 350 g Manitoba Cream, 200 g halländskt lantvete, 150 g dinkel och 100 g rågmjöl)
650 g vatten
160 g surdeg
20 g salt
1 msk honung

Blanda vatten, surdeg och mjöl till en kladdig deg tills inga torra partier finns kvar. Täck bunken med lock eller plast och låt stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Tillsätt honung och salt och blanda ordentligt i ca 10 minuter. Täck sen med lock eller plast igen och låt stå på köksbänken i ca 4 timmar.
Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas lite lätt och puffig. Låt stå på köksbänken i ytterligare en timme och ställ sen in i kylen över natten.

Nästa dag: ta ut degen ur kylen och dela upp i lagom stora bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper och låt sen stå på köksbänken medan ugnen blir ordentligt varm (230 grader varmluft).

Grädda ca 25 minuter tills ytan fått fin färg.

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *