Lite pyssel på kvällen ger magiskt goda bröd till frukost!
Ingredienser:
1 förpackning förkokta kikärtor
4 dl kallt vatten
12 g jäst
3 msk rågsurdeg
2 dl rågmjöl
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 msk honung
2 msk olivolja
2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
Mixa kikärtorna slätt med 4 dl kallt vatten. Detta blir din degvätska.
Lös jästen i vätskan och tillsätt övriga ingredienser. Rör ihop för hand i en bunke eller snabbt i en degblandare. Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter. Arbeta sen degen kort för hand eller i maskin ca 30 sek.
Ställ in bunken med lock eller platsfolie i kylen över natten.
Ta fram bunken på morgonen och sätt samtidigt igång ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ur degen på mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel utan att knåda den. Dela upp i ca 10 små bröd och vänd dem i mjöl. Lägg på plåt att jäsa under bakduk ca 1 timma.
Grädda i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna minst 30 minuter innan du hugger in!
Tips! Spara spadet till kikärtorna och baka magiskt goda maränger!