Kardemummabullar

Kardemummabullar är alltid en bra idé!
I detta recept testade jag att minska mängden jäst och addera lite surdeg. Sen fick de små skönheterna vila en natt i kylen innan gräddning! Behöver jag säga att det var värt väntan?

Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
20 g jäst
50 g rågsurdeg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g rumstempererat smör
1 ägg
10-11 dl vetemjöl Manitoba Cream

Mortla kardemummakärnorna och värm sen med mjölken till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken och surdegen.
Tillsätt salt, socker, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i ca 1 1/2 timme.

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Kavla ut degen till en stor rektangel.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred på degen.
Vik degen en gång, långsida mot långsida.
Dela degen i ca 4 cm breda remsor och sen varje remsa en gång till nästan hela vägen – så det ser ut som ett par byxor. Snurra delarna runt varandra åt olika håll och avsluta med ändarna under bullen. Lägg i bullformar i muffinsplåtar.
Täck med kökshanddukar och plasta in med plastpåsar och ställ i kylen för att jäsa över natten.

Ta fram plåtarna en timme innan de ska gräddas. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Bullarna kan kännas lite hårda när de kommer ut från kylen men det gör inget. De blir bra vid gräddning.
Pensla med uppvispat ägg och strö på flagad mandel och pärlsocker.
Grädda 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *