Det är den tiden på året! Har balanserat på förrådstaket och klippt fläderblom från grannens fina fläderträd! Naturligtvis med tillåtelse…
Om ett par dagar – precis lagom till midsommar är saften klar!
Jag testar detta recept i år:
Ingredienser till ca 2 liter saft
40 blomklasar fläder
3 citroner
2 1/2 liter vatten
Klipp fina blomklasar och se upp för stora ansamlingar av bladlöss! I år hade jag tur och hittade inga bladlöss på blomställningarna.
Lägg klasarna i en stor bunke med lock som får plats i kylskåpet. Jag använder två bunkar och fördelar ingredienserna mellan dem.
Skiva citronen och varva mellan blommorna.
Koka upp vattnet och slå det över blommorna och citronerna. Låt svalna något innan de ställs in i kylen.
Blanda runt i bunken/arna efter ett dygn och låt stå totalt 48 timmar i kylen.
Sila av blommorna och citronen och eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
Rör i cirka 2 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
Ta av från plattan och addera natriumbensoat för konservering enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt svalna och häll upp på flaskor.