Dessa pepparkakor är en klassiker hos oss! Bakade varje år i minst 30 år! Jag tror att receptet från allra första början kommer från Ica Kuriren och mamma rev ut det och klistrade in i receptboken – som man gjorde då!
Tummat och använt finns receptet troligen kvar i den receptboken och får härigenom Insta nytt liv och spridning – för ett recept som detta är för bra för att spara i en gömd receptbok!
Ingredienser ca 120 st (jag har dubblat originalreceptet eftersom 60 st helt enkelt är för få).
2 dl grovt hackad mandel
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
ca 5-6 dl vetemjöl
Hacka mandeln grovt.
Blanda ihop rumstempererat smör, socker, sirap och kryddor. Rör ut bikarbonaten i en msk vatten och rör i degen.
Tillsätt mandeln och nästan allt vetemjöl.
Degen ska precis gå ihop – inte knådas länge.
Forma degen till fyra runda ”korvar”, plasta in och lägg i kylen ett par timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i 4-5mm tjocka skivor med vass kniv och lägg på bakplåtspapper på plåt.
Grädda ca 10-12 minuter.
Låt svalna på galler. De är mjuka när de kommer ur ugnen men svalnar snabbt och blir då knapriga och goda!
