Äppelgalette

Äppelgalette – ett fancy namn på paj utan pajform! Enkel att svänga ihop och väldigt förlåtande i formen! Det blir lite vad det blir när man kavlar ut degen och fyller den med godsaker! Ett perfekt sätt att baka tycker jag!

Ingredienser:
200 g mjöl
100 g smör
2 msk socker
60 ml mjölk eller vatten

Knåda ihop degen med händerna eller snabbt i maskin.

Övriga ingredienser:
2 äpplen
Smör, socker och kanel att steka i
50 g riven mandelmassa
1 uppvispat ägg
En näve mandelspån
Hyvlat smör och lite råsocker

Skiva och stek äpplena snabbt i smör, lite råsocker och kanel.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Mjöla lite på pappret så blir det enklare. Kavla ut till valfri form – lite tjockare än pepparkaksdeg (ca 3-4 mm tjockt). Dra över bakplåtspappret till en plåt.
Lägg de stekta äpplena mitt på degen och lämna ca 5 cm till kanten. Riv över mandelmassa, lite smör och toppa med råsocker.
Vik upp kanterna – in mot mitten så att de bildar en kant som håller ihop pajen. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.

Grädda ca 25 minuter tills pajen fått fin färg!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *