Äppelgalette – ett fancy namn på paj utan pajform! Enkel att svänga ihop och väldigt förlåtande i formen! Det blir lite vad det blir när man kavlar ut degen och fyller den med godsaker! Ett perfekt sätt att baka tycker jag!
Ingredienser:
200 g mjöl
100 g smör
2 msk socker
60 ml mjölk eller vatten
Knåda ihop degen med händerna eller snabbt i maskin.
Övriga ingredienser:
2 äpplen
Smör, socker och kanel att steka i
50 g riven mandelmassa
1 uppvispat ägg
En näve mandelspån
Hyvlat smör och lite råsocker
Skiva och stek äpplena snabbt i smör, lite råsocker och kanel.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Mjöla lite på pappret så blir det enklare. Kavla ut till valfri form – lite tjockare än pepparkaksdeg (ca 3-4 mm tjockt). Dra över bakplåtspappret till en plåt.
Lägg de stekta äpplena mitt på degen och lämna ca 5 cm till kanten. Riv över mandelmassa, lite smör och toppa med råsocker.
Vik upp kanterna – in mot mitten så att de bildar en kant som håller ihop pajen. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda ca 25 minuter tills pajen fått fin färg!