Ingredienser, ca 24 bullar:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
30 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Mortla kardemummakärnorna och värm dem med mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken och tillsätt socker, salt, smör i kuber och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på bakbordet och kavla ut till en stor rektangel.
Fyllning;
150 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
Blanda ihop mjukt smör och råsocker och bred över degen. Pudra över vaniljsockret och riv mandelmassan grovt över degen.
Vik degen långsida mot långsida och kavla till den så den håller ihop.
Skär ut cm-breda remsor och snurra ihop till bullar. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme medan ugnen blir ordentligt varm (200 grader).
Pensla bullarna med uppvispat ägg (ta en nypa salt och en tsk vatten i ägget så löser det sig bättre). Strö över flagad mandel och pärlsocker.
Grädda i ca 10-12 minuter.
Receptinspiration från @leilalindholm
