Ingredienser till ca 30 bullar:
10 g jäst
5 dl mjölk
1 förp Kesella
1 ägg
100 g strösocker
75 g rågsurdeg
2 pkt saffran
En nypa salt
200 g rumstempererat smör
1-1,2 kg vetemjöl
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
150 g mandelmassa
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Flagad mandel
Smula jästen i bunken, värm mjölken till 37 grader tillsammans med saffran och häll över jästen. Tillsätt surdeg, kesella och ett ägg.
Klicka i smöret i små kuber tillsammans med mjölet och saltet.
Kör degen smidig i matberedaren i ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 2 timmar.
Ta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut till ca 1 cm tjock rektangel. Det blir en ganska lös och luftig deg så se till att smöret till toppingen är ordentligt rumstempererat annars blir det svårt att bre ut på degen.
Riv mandelmassan grovt över degen så att det fördelar sig fint över hela ytan och rulla sen ihop till en tjock rulle.
Skär bitar och placera i muffinsformar på en muffinsplåt.
Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Låt ugnen bli ordentligt varm (220 grader).
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
Grädda i ca 10-15 minuter tills bullarna fått fin färg.