Stora, fluffiga och otroligt goda! Gräddade i ett våffeljärn som ger stora rektangulära våfflor. Det ger massor av plats till god topping! Den svåra frågan är bara vad som är godast att lägga på våfflan?! Glass? Bär? Strössel? Grädde?
Ingredienser till 12 våfflor:
2 ägg – delade i vitor och gulor
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
2/3 dl strösocker
100 g smör
65 g surdeg
2 dl dinkelmjöl
2 dl Ramlösa Rustique
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Smält smöret och häll i mjölk och vatten. Ställ åt sidan.
Dela äggen i vitor och gulor. Spara vitorna till senare.
Häll smörblandningen i en bunke och addera äggulor, strösocker, vaniljsocker och salt.
Blanda ut surdegen i vätskan och addera sen allt mjöl. Blanda ordentligt så det blir en jämn och trögflytande smet.
Täck bunken med plastfilm eller lock och låt stå i rumstemperatur ca 3-4 timmar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten precis innan gräddning.
2 kommentarer
Ska surdegen vara bubblig alltså på sin peak eller är det ok att den inte är det (tänker att smeten ska stå 3-4 timmar ändå).
Jag tänkte göra våfflor till lunch men vill inte gå upp mitt i natten för att mata surisen.
Det går att använda en surdeg som inte är i peak. Dock bör den ha varit matad för någon dag sedan så den nyligen har varit aktiv. Lycka till!