Det var alldeles för länge sen det bakades vedeldad pizza här hemma!
Topping som testades var bl a smörstekta kantareller, purjolök och egenodlad paprika!
Receptet ger ca 10-12 mindre pizzor. Självklar går det att välja hur stora pizzor man vill göra. Degen kan lika gärna delas upp i färre delar för att göra större pizzor. Jag tycker att det är lite klurigt att hantera större pizzor så de mindre föredrar jag. Det blir också små söta bitar när man slicar upp pizzorna så man kan ta många mindre bitar med olika smak!
Ingredienser till ca 10-12 små pizzor:
700 g vatten
175 g rågsurdeg
350 g durummjöl
650 g Tipo 00 mjöl
20 g havssalt
2 msk olivolja
2 tsk ljus sirap
Blanda ut surdegen i vattnet och tillsätt allt durummjöl och sen vetemjölet (Tipo 00). Blanda väl och täck sen med plastfolie och låt vila i bunken 30-45 minuter.
Tillsätt sen salt och kör degen i maskin några minuter och tillsätt sen olivolja och sirap. Kör degen i ca 5-7 minuter på låg hastighet.
Täck bunken med plastfolie igen och låt vila 30 minuter. Gör sen stretch and fold (ta tag i degens kant och dra den uppåt och vik sen in den över degen. Upprepa runt om hela bunken). Upprepa 2-4 ggr med 30-45 minuters mellanrum.
Låt jäsa ytterligare ca 2 timmar från sista omgången.
Dela upp i bollar och lägg på mjölad bricka som får plats i kylen och täck med plastfolie.
Kalljäs 12-24 timmar.
Ta fram degen en timme innan gräddning.
Passa på att grilla marshmallows på efterglöden när alla pizzor är klara! Barnsligt gott!