Kraften av surdeg är fantastisk!
Bilden till vänster är en ”nymatad” surdeg och bilden till höger är samma surdeg 5 timmar senare!
Gör så här;
- Ta fram din surdegsburk ur kylen och häll bort en del om du har mycket kvar från förra bakningen. Det brukar räcka att spara ett par matskedar.
- Häll i ca 30 g rågmjöl och 20 g rågsikt och sedan ca 60 g vatten och rör runt ordentligt. Konsistensen ska vara som trögflytande våffelsmet ungefär. Justera mängden mjöl och vatten tills du är nöjd.
- Skrapa ner surdegen från kanterna på burken så det blir rent och fint och markera sen nivån med en gummisnodd utanpå burken. Sätt locket på glänt och låt stå på köksbänken i ca 4-5 timmar.
- När surdegen är på väg upp i burken är ytan lätt rundad uppåt. När surdegen nått sin peak i burken börjar den sen sjunka sakta neråt igen. Surdegen är som bäst att baka med när den är på sin peak.
- När du har använt den surdeg som du behöver till bakningen ställer du tillbaka burken i kylen tills det är dags att baka igen.
Lycka till med surdegsbakningen!