Saffranslängd bakad i brödform med mandelmassa. Staplade bitar av lussedeg med smarrig fyllning! Ett roligt sätt att baka som gör att man kan dra isär lagren när den är klar!
Ingredienser till 3 formar:
5 g jäst
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
1 ägg
100 g strösocker
75 g rågsurdeg
2-3 pkt saffran (gärna marinerad i rom och socker ett par dagar)
En nypa salt
200 g rumstempererat smör
1-1,2 kg vetemjöl
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
150 g mandelmassa
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Flagad mandel
Smula jästen i bunken, värm mjölken till 37 grader tillsammans med saffran och häll över jästen.
Tillsätt surdeg, creme fraiche och ett ägg.
Klicka i det rumstempererade smöret i små kuber tillsammans med mjölet och saltet.
Kör degen smidig i matberedaren i ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela i 3 delar. Kavla ut en del till ca 0,5 cm tjock rektangel.
Bred på fyllningen och skär upp degen i ca 10×10 cm stora bitar. Ca 24 bitar behövs för en form. Klä formen med bakplåtspapper. Lägg bitarna på varandra och stapla dem på högkant (som brödskivor) i formen. Ungefär 4 i taget är enklast att hantera tycker jag.
Gör samma sak med resten av degen alt. rulla lussekatter av den sista degen.
Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca 2 timmar. Låt ugnen bli ordentligt varm (220 grader).
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
Grädda längden i ca 25 minuter tills den fått fin färg. Grädda lussekatter ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.