Äppelpaj

En riktig ”Farmor Anka-paj” med dekorerat lock. Inte för söt och relativt enkel att svänga ihop!

Ingredienser till en paj;

Pajskal och topp:
150 g kallt smör i små kuber
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Nyp ihop smör och mjöl och tillsätt sen ett ägg och vatten. Degen ska precis gå ihop – inte knådas länge.
Plasta in degen och lägg i kylen ca 30 minuter. Vill du förbereda degen längre i förskott är det bra att ta fram degen från kylen en knapp timme innan den ska kavlas ut annars är den för hård för att kavlas.

Medan degen blir lagom att kavlas kan äpplena förberedas.
Skala och klyfta 7-10 äpplen. Lägg dem i en skål med kallt vatten och en halv pressad citron så blir de inte bruna under tiden.
Stek äpplena halvmjuka i smör och pudra över kanel, mald ingefära och strösocker. Låt svalna innan de läggs i pajskalet.

Sätt ugnen på 180 grader varmluft.

Dela degen i två delar – ca 70/30 där 70% används till skalet och 30% till dekoration på toppen.
Kavla ut degen så den passar en pajform ca 20-25 cm i diameter. Det är en fördel om pajformen har löstagbara kanter.
Fyll pajskalet med äpplena och dekorera toppen med resterande deg. Kavla t ex ut degen och skär ut långa remsor som flätas på toppen.
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.

Grädda pajen ca 35 minuter tills den blivit gyllene.
Servera t ex med vaniljglass eller lättvispad grädde.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *