När jag var liten fick vi alltid mandelmusslor med lättvispad grädde och en klick sylt på julafton. De serverades sent på kvällen när julkappsutdelningen var i full gång! Traditionen föll i glömska men nu blir det ändring på det!
Jag har nu plockat fram farmors gamla formar igen och pysslat mig igenom ca 50 mandelmusslor! Pilligt men också lite mysigt!
Ingredienser till ca 45-50 mandelmusslor:
200 g mandelmjöl eller 200 g skållade mandlar som mixats till ett mjöl
5-6 bittermandlar
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
Rör socker och smör krämigt. Tillsätt mandel, ägg och lite mjöl i taget. Arbeta ihop degen försiktigt. Smörj formarna med mycket smör och klä dem med deg.

Grädda på 200 grader tills gyllene, ca 8-10 minuter.
Låt svalna ett par minuter innan de tas ur formarna. Knacka lite lätt på undersidan av formen med en sked alt använd en potatissticka och lossa kanterna från formen lite försiktigt så lossnar de. Lite pilligt men det går!