Bagels – runda små bröd med hål i mitten… undrar just vem som kom på det!? Söta är de i alla fall – och goda!
Ingredienser till 6 bagels:
250 g vetemjöl
50 g rågmjöl
30 g honung
80 g aktiv surdeg
170 ml vatten
3/4 tsk salt
Blanda alla ingredienser utom salt och knåda ihop till en fast deg. Denna deg är mycket fastare än andra degar jag brukar baka med.
Låt degen vila övertäckt i bunken 20 minuter.
Tillsätt salt och knåda degen smidig. Låt vila ytterligare 20 minuter.
Dela upp degen i 6 bitar och forma varje bit till en rund boll med slät yta.
Placera ett bakplåtspappers en plåt och strössla över lite mjöl så att bröden inte fastnar när de jäser sen.
Stick pekfingret genom en boll i taget och snurra så att ett hål bildas. Dra försiktigt ut hålet så det blotta 2 cm i diameter. Placera alla bagels på plåten och jäs i rumstemperatur ca 2 timmar. Fukta en ren kökshandduk och lägg över plåten så de håller fukten.
Starta ugnen på 210 grader varmluft.
Koka upp en kastrull med vatten och en klick honung.
Placera ett par bagels i taget i det kokande vattnet. Koka en minut och placera sen på plåten igen.
Sprinkla över sesamfrön och grädda sedan ca 20-25 minuter tills de fått fin färg.