Rågknäcke med kummin och havssalt! Tunt, knaprigt och helt underbart!
Ingredienser till 4 plåtar:
400 g mjöl (här en blandning av 150 g dinkel, 100 g grovt rågmjöl, 100 g Emmer och 50 g vetemjöl)
260 g vatten
80 g rågsurdeg
8 g salt
1/2 tsk mortlad kummin + ytterligare hela kumminfrön till utkavlingen.
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt i maskin eller för hand. Täck med lock eller handduk och låt vila 30 minuter.
Blanda i saltet och mortlad kummin. Blanda ordentligt och flytta degen till en bunke med lock.
Låt stå på köksbänken i ca 3,5 timmar och ställ sedan in i kylen över natten. Inga vikningar av degen behövs.
När det är dags att baka – sätt ugnen på 200 grader.
Dela upp degen i 4 delar och kavla ut tunt direkt på bakplåtspapper. Kavla sista omgången med kruskavel (eller nagga ytan ordentligt med en gaffel) och strö över havssalt och hela kumminfrön och kavla in dem lätt på ytan.

Grädda på 200 grader ca 10 minuter. Passa de sista minutrarna så det inte bränns i kanterna.
När alla plåtar är gräddade är det bra att placera alla bröd på en plåt och låta torka det sista på eftervärmen i ugnen. Sätt en träslev i ugnsöppningen och låt bröden ligga i ugnen ett par timmar. Bryt sen i lagom stora bitar och förvara i burkar med lock.


