Naanbröd – ljusa och fluffiga! Perfekta till smakrika indiska grytor!
Ingredienser till ca 16 små bröd:
2,5 dl vetemjöl
1 paket torrjäst
1 tsk salt
2,5 dl varmt vatten, ca 45 grader
2,5 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 st ägg
1 msk honung
Ytterligare ca 8 dl vetemjöl
Garnering:
Smält smör / Koriander / Sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt eller baksten så den blir ordentligt varm.
Blanda 2,5 dl vetemjöl med torrjästen och saltet. Tillsätt vatten, olja, ägg och honung och arbeta ihop till en lös deg. Tillsätt yoghurt och resten av mjölet och bearbeta i maskin tills den känns smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Stjälp sen upp degen på väl mjölat bakbord och dela upp den i ca 16 delar. Tryck ut varje del till runda bröd med hjälp av fingertopparna. Använd mycket mjöl så de inte fastnar i bakbordet.
Placera ca 4 st på ett bakplåtspapper och grädda på den varma plåten. Använd en pizzaspade så blir det enkelt att planera bröden på plåten.
Grädda ca 8-10 minuter tills de fått fin färg och puffat upp.
Pensla de gräddade bröden med smält smör och strö över valfri topping. Njut av dina Naanbröd tillsammans med en smakrik indisk gryta!
Om du förbereder bröden en stund innan middagen ska de läggas i plastpåse medan de fortfarande är lite ljumna – då förblir de mjuka tills det är dags att äta.