Ni som följer mig vet att jag gärna smugglar ner en hemlig ingrediens i mina degar. Den här gången blev det…
Zucchini 💚 Helt rätt i säsong nu när zuccinin finns i överflöd.
Ingredienser till ca 12 frallor:
300 g vetemjöl
200 g rågsikt
200 g Ölandsvetemjöl fullkorn
450 g vatten
120 g surdeg
150 g riven zucchini
16 g salt + en klick honung
Blanda ut surdegen i vattnet och tillsätt allt mjöl. Blanda ordentligt och låt sedan stå övertäckt ca 20 minuter.
Tillsätt sen riven zucchini, salt och en klick honung och blanda ordentligt igen – gärna 5 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand.
Låt sedan vila övertäckt i bunken 30 minuter. För sedan över degen tillen bunke med lock alt sätt ett lock på bunken degen blandades i.
När det är varmt ute räcker det med 3 timmar bulkjäsning innan degen ställs in i kylen till nästa dag – kallare dagar behövs en timme till.
Under bulkjäsningen står degen i sin bunke på köksbänken och varje timme drar du försiktigt i degen och viker den över sig själv. Täck med lock mellan gångerna.
Ställ sen in degen i kylen över natten.
Nästa morgon – sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Dela upp degen i ca 12 bitar (se film i mina höjdpunkter hur jag brukar göra) och grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler minst 45 minuter innan du hugger in!
2 kommentarer
Låter gott!
Hur länge skulle du säga att det behöver jäsa i rumstemperatur om man inte har möjlighet/inte vill låta det stå i kylskåp över natten?
Frallorna går sökert att baka samma dag. Låt dem stå i bunken och jäsa enl. receptet och stjälp sen ut degen på mjölat bakbord och dela upp i mindre bröd. Försök att röra degen så lite som möjligt så att den luft som samlats inuti degen finns kvar. Låt sen frallorna fortsätta jäsa en stund till på plåten – upp till två timmar. Värm ugnen ordentligt och grädda sen enl. receptet.