Nygräddat – med hemlig ingrediens!


Ni som följer mig vet att jag gärna smugglar ner en hemlig ingrediens i mina degar. Den här gången blev det…
Zucchini 💚 Helt rätt i säsong nu när zuccinin finns i överflöd.

Ingredienser till ca 12 frallor:
300 g vetemjöl
200 g rågsikt
200 g Ölandsvetemjöl fullkorn
450 g vatten
120 g surdeg
150 g riven zucchini
16 g salt + en klick honung

Blanda ut surdegen i vattnet och tillsätt allt mjöl. Blanda ordentligt och låt sedan stå övertäckt ca 20 minuter.
Tillsätt sen riven zucchini, salt och en klick honung och blanda ordentligt igen – gärna 5 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand.
Låt sedan vila övertäckt i bunken 30 minuter. För sedan över degen tillen bunke med lock alt sätt ett lock på bunken degen blandades i.
När det är varmt ute räcker det med 3 timmar bulkjäsning innan degen ställs in i kylen till nästa dag – kallare dagar behövs en timme till.
Under bulkjäsningen står degen i sin bunke på köksbänken och varje timme drar du försiktigt i degen och viker den över sig själv. Täck med lock mellan gångerna.
Ställ sen in degen i kylen över natten.

Nästa morgon – sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Dela upp degen i ca 12 bitar (se film i mina höjdpunkter hur jag brukar göra) och grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg och knaprig skorpa.

Låt svalna på galler minst 45 minuter innan du hugger in!

You may also like

2 kommentarer

  1. Låter gott!
    Hur länge skulle du säga att det behöver jäsa i rumstemperatur om man inte har möjlighet/inte vill låta det stå i kylskåp över natten?

    1. Frallorna går sökert att baka samma dag. Låt dem stå i bunken och jäsa enl. receptet och stjälp sen ut degen på mjölat bakbord och dela upp i mindre bröd. Försök att röra degen så lite som möjligt så att den luft som samlats inuti degen finns kvar. Låt sen frallorna fortsätta jäsa en stund till på plåten – upp till två timmar. Värm ugnen ordentligt och grädda sen enl. receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *