Morotsbröd i långpanna – ett enkelt sätt att baka surdegsbröd!

Ett av de enklaste sätten att baka surdegsbröd på är faktiskti i en långpanna. Testa nästa gång du bakar! Det fungerar med alla vanliga degar. Danskt rågbröd behöver fortfarande bakas i formar – men det är ju enkelt det med!

Ingredienser till ca 12 bitar:
600 g mjöl (här en blandning av ca 70% vetemjöl, 20% grahamsmjöl och 10% rågmjöl)
400 g vatten
150 g surdeg
16 g salt
2 finrivna morötter
En klick honung

Blanda mjöl, vatten och surdeg i maskin ca 10 minuter.
Låt vila i bunken ca 20 minuter – täck under tiden bunken med lock eller plastfilm.
Riv morötterna och tillsätt dem sen tillsammans med salt och honung. Arbeta degen ytterligare ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå på köksbänken i 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen ut i långpannan. Klä pannan med bakplåtspapper och tryck försiktigt ut degen till kanterna. Använd en långpanna som är ca 20×30 cm eller något mindre för denna degmängd.
Täck degen med platsfilm och en kökshandduk och låt stå på köksbänken ytterligare en timme innan den ställs i kylen över natten.

Morgonen efter:
Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så den hinner bli varm.
Ta under tiden ut degen ur kylen och ta bort plasten. Strö lite mjöl på ytan och skåra ut bitar.
Grädda ca 25-30 minuter tills den fått fin yta.

Låt svalna på galler ur formen.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *