Frukt och nötter i brödet – en riktig vinnare tycker jag!
Ingredienser till två bröd:
750 g mjöl (här en blandning av 450 g vetemjöl special, 100 g grahamsmjöl, 100 g dinkel och 100 g rågmjöl)
525 g vatten
200 g surdeg
70 g hackade hasselnötter
70 g hackade torkade aprikoser
19 g salt
Blanda vatten, mjöl och surdeg och kör i maskin ca 5 minuter tills allt är ordentligt blandat. Täck med lock eller plastfilm och låt stå ca 20 minuter.
Tillsätt sen salt, nötter och frukt och bearbeta degen i maskin minst 10 minuter.
Sedan ska degen stå övertäckt (med lock eller plastfilm) i bunken ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
När det gått 4 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas smidig och följsam.
Ta ur degen ur bunken på lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Forma varje del till en rund boll och låt ligga på köksbänken i ca 20 minuter.
Forma sedan till två bröd genom att vika degen så att spänning skapas på degytan. Placera i varsin jäskorg och täck med en ren kökshandduk. Låt stå på köksbänken i 1-2 timmar.
Lägg sen båda jäskorgarna med handduken över i en ren plastpåse och ställ in dem i kylen över natten.
Nästa morgon:
Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid.
Stjälp upp bröden på ett bakplåtspapper och snitta degytan.
Grädda ca 20-25 minuter tills utan fått fin färg.