Ta hand om surdegen – lättare än du tror!

Att ta hand om en surdeg är faktiskt inte så komplicerat som man kan tro. Det behövs inga surdegshotell eller strikta scheman för att underhålla en surdeg. Den klarar det mesta – det har jag fått erfara under de snart 8 år som jag har bakat med surdeg!

Såhär brukar jag göra:

  • Förvara surdegen i en glasburk i kylen med locket på när den inte används. Du ska alltid se till att spara en klutt surdeg i burken – det är viktigt! Det är denna klutt som sedan matas med mer mjöl och vatten innan du ska baka. Glasburken ska vara väl tilltagen i storlek så att surdegen har plats att växa efter den har matats.
  • När du börjar bli sugen på att baka tar du fram glasburken ut kylen. Om du har mycket surdeg kvar i burken kan du hälla bort lite. Det brukar vara lagom att ha ca 100-200g i butken. Det överskott du eventuellt häller bort behöver inte slängas. Det kan användas i pannkakssmet eller liknande. Googla på ”discard recipies” så finns många bra receptförslag. Om du trots allt inte känner för att baka med överskottet ska det absolut inte hälls bort i vasken för det kan orsaka stopp. Häll det i hushållssoporna
  • Mata surdegn i glasburken med lika delar mjöl och vatten. Konsistensen ska vara som trögflytande våffelsmet ungefär. Matar du surdegen med rågmjäl får du en rågsurdeg – matar du med vetemjöl för du en vetesurdeg. Jag använder oftast rågsurdeg eller en blandning av råg och vete. Ekologiska mjölsorter är naturligtvis att föredra.
    Blanda ordentligt så att eventuella klumpar löser upp sig. Lägg locket på glänt och markera nivån i burken med en gummisnodd.
  • När surdegen är matad ska den stå i rumstemperatur och växa till sig. Du behöver inte ställa den på ett extra varmt ställe i köket om det inte är iskallt hemma… Om det är sommartider och förekommer bananflugor eller liknanden kan det vara bra att lägga en kökshandduk över burken så att inga flugor kommer åt.
  • Efter ca 4-6 timmar bör surdegen har bubblat upp och ökat minst 100% i volym. Har sudegen inte kommit igång ordentligt vid detta lag behöver den stå en stund till. Låt stå ytterligare ett par timmar och häll sen bort 80% och mata igen. Det brukar få fart på de mest tröga surdegar.
  • När surdegen har nått sin topp i burken är det dags att baka. Man ser att surdegen fortfarande är påväg upp i burken om ytan är lätt välvd uppåt – som en ballong. När den har nått sin topp sjunker den tillbaka i burken och surdegen får en skålformad yta.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *