Favoritbröd

Ett av mina favoritrecept på surdegsbröd!
Lite planering och tålamod ger 3 luftiga och härliga bröd. Perfekt till påskbordet!

Dag 1 kväll:
Mata surdegen det sista du gör på kvällen och låt den stå framme på köksbänken över natten.

Dag 2 morgon:
Gör en fördeg/levain genom att ta 25 g av surdegen och blanda med 90 g vatten och 100 g Ölandsvetemjöl eller vetemjöl special. Täck bunken med lock eller plast och låt stå på köksbänken i ca 5 timmar.

Dag 2 vid lunchtid:
Blanda fördegen med 670 g vatten och 1000 g mjöl. Jag använde 200 g dinkel, 400 g Ölandsvetemjöl och 400 g Manitoba Cream.
Blanda ordentligt och täck sen bunken med plast eller lock och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar.

Dag 2 eftermiddag:
Addera 20 g salt och 30 g vatten och blanda ordentligt. Täck bunken igen och låt stå i rumstemperatur.
Under eftermiddagen tittar du till degen varje timme och gör en stretch & fold. Upprepa ca 3-4 ggr.

Dag 2 kväll:
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela upp i tre delar. Forma varje del till en boll och låt dem vila under bakduk ca 20 minuter.
Forma varje del igen och placera i varsin jäskorg. Täck med bakduk och låt stå framme i rumstemperatur en timme.
Plasta in med bakduk och allt och ställ i kylen över natten.

Dag 3 morgon:
Placera en baksten eller bakplåt i ugnen och sätt temperaturen till 230 grader varmluft.
Låt ugnen bli ordentligt varm innan du snittar och gräddar ett bröd i taget ca 30 minuter.
Låta svalna på galler minst 45 minuter innan du skär upp det.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *