Frallor med fördeg – min typ av slow cooking
Fördeg – dag 1 kväll:
Mata surdegen och låt den komma igång och minst dubblera i storlek.
Blanda 25 g frisk och bubblande surdeg med 100 g vetemjöl special och 90 g vatten.
Dag 2 morgon:
Blanda 750 g mjöl med 160 g av fördegen och 500 g vatten.
Blanda ordentligt och täck sedan skålen med en fuktig handduk eller plastfilm. Låt stå i rumstemperatur ca 3 timmar.
Om det är riktigt kallt ute (och då lite kallare än vanligt inne) kan degbunken stå i ugnen med bara ugnslampan på. Ingen värme alltså men lampan ger en något varmare miljö för degen.
Efter 3 timmar är det dags att addera 15 g salt och ytterligare ca 50 g vatten. Blanda ordentligt och låt stå i ugnen eller på köksbänken i ytterligare 3 timmar. Varje timme görs en stretch & fold för att hjälpa till att bilda ett starkt glutennät.
Dag 2 kväll alt. dag 3 morgon:
Efter tre timmar kan antingen två bröd formas och läggas i jäskorgar eller så kan degen placeras i kylen för att vila till nästa dag.
Bröden kan gräddas efter ytterligare två timmar i rumstemperatur eller ställas i kylen till nästa morgon.
Jag gjorde både ett bröd och gräddade samma dag och sparade hälften av degen för att göra frukostbröd av!
Grädda bröd på 230 grader i ca 35 minuter och frallor något kortare tid – ca 20 minuter!