Morotsfrallor – med eller utan frön?!

Morotsfrallor – med eller utan frön?! Ett enkelt sätt att variera frallorna är att rulla dem i olika frön innan gräddning. Mina favoriter är pumpakärnor och solroskärnor.

Ingredienser till ca 16 frallor:
560 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g vetemjöl special, 200 g rågsikt, 200 g fullkornsvetemjöl och 100 g dinkel)
160 g surdeg
250 g finriven morot
19 g salt
En skvätt olivolja (1-2msk)

Gör så här:
Blanda surdeg, vatten och mjöl till en kladdig deg tills inga torra partier finns kvar. Låt stå övertäckt på köksbänken i 30 minuter.
Blanda i finriven morot, olivolja och salt och blanda minst 10 minuter i maskin eller ännu längre för hand. Moroten gör att degen blir ganska lös men den kommer att gå ihop sen under bulkjäsningen.

Under 4 timmar ska sen degen bulkjäsa i bunken på köksbänken. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger. Täck bunken med plast eller lock mellan gångerna.
Efter 4 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas lätt och luftig. Låt sen degen stå ytterligare en timme och ställ sen in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Dela upp degen i lagom stora bitar. Doppa i frön om du vill.
Grädda sen med ånga i början ca 20-23 minuter. Passa bröden sista minutrarna så det inte bränns – men våga grädda det tills ytan får bra med färg!
Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *