Surdegsbaguetter bakade samma dag… perfekt när du blir sugen på baguetter till kvällens middag!
Kräver dock en pigg och matad surdeg från kvällen innan!
Ingredienser till 3-4 baguetter:
800 g mjöl (650 g Halländskt lantvete och 150 g Manitoba Cream)
650 g vatten (ökade vattenmängden från org. receptet något då mjölet krävde det)
170 g surdeg
20 g salt
2 msk rapsolja
Mata surdegen kvällen innan så den är pigg och glad på morgonen.
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt. Låt stå i 30 minuter.
Blanda i salt och olja och kör i maskin tills degen gått ihop ordentligt.
Låt degen bulkjäsa i bunken ca 4 timmar. Titta till degen totalt 4 ggr och vik den lätt över sig själv ett par gånger. Täck med lock eller plast mellan gångerna.
Dela degen i 3-4 lika delar och forma till avlånga bollar. Låt ligga och slappna av en stund.
Forma sen baguetterna och placera på baguetteplåt eller på en mjölad handduk som viks upp mellan bröden för att ge dem stöd.
Låt jäsa ytterligare en timme medan ugnen blir ordentligt varm (230 grader varmluft).
Mjöla och skåra baguetterna innan de gräddas med ånga i början ca 25 minuter.
Låt svalna på galler.