Kardemummaskorpor med lite surdeg – naturligtvis!
Receptet ger ca 120 st;
950 g vetemjöl
500 g vatten
100 g smält smör
50 g surdegsavhäll
2 g torrjäst
50 g strösocker
10 g kardemummakärnor
1 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sen vattnet och låt det bli ljummet.
Mortla kardemumma kärnorna och blanda ihop med sockret.
Blanda vetemjöl, bakpulver, torrjäst och salt.
Häll smöret och vattnet i mjölblandningen och tillsätt surdegen.
Kör i maskin ett par minuter tills degen känns smidig. Täck över och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela upp i två delar. Forma varje del till en tjock korv och dela upp i ca 30 bitar. Rundriv varje del till en slät boll och lägg på bakplåt.
Täck med handduk och låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 210 varmluft och grädda skorporna i ca 8 minuter. Ta sen ut plåtarna och dela varje boll med en gaffel mitt på. Tryck i gaffeln runt om bollen och dela den sen. Låt den ligga kvar på plåten med den delade ytan uppåt.
Grädda ytterligare 6-7 minuter så de får fin färg och sänk sen värmen till 70 grader. Låt skorporna torka i ugnen ca 4 timmar. Gör några stickprov för att se om de torkat helt.
Förvara i burk med tätslutande lock och ät upp inom en månad!