Lingonbröd

En hembakad version av en köpeklassiker med lingon.

Ingredienser;
2 dl 4-kornskross + 2 dl vatten
4 dl kallt vatten
150 g rågsurdeg
25 g jäst
0,5 dl brödsirap
1 dl lingon (frysta, tinade)
8 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
0,5 dl vetekli
2 tsk salt
+ 2 tsk rapsolja

Blanda 4-kornskross med 2 dl vatten och låt stå i rumstemperatur ett par timmar för att svälla.
Smula jästen i en bunke i det kalla vattnet.
Tillsätt alla ingredienser utom oljan och arbeta i maskin ca 10 minuter.
Smörj en ren bunke med oljan och tippa över degen i bunken. Vänd runt den ett par gånger och täck sen bunken med plast eller lock och låt degen jäsa ca 2 timmar.
Tippa sen ut degen på mjölat bakbord och forma till två limpor utan att knåda degen.

Lägg på plåt med bakplåtspapper, strö lite mjöl över och låt jäsa i en timme medan ugnen blir ordentligt varm (225 grader).
Grädda bröden i 25 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler.

Recept av @fredriksfika

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *