Det tar precis ett dygn att baka ett surdegsbröd! Känns det som lång tid? Egentligen är det mindre än 30 minuter effektiv tid… resten av tiden gör degen jobbet själv! Bra va?!
Exempel på tidschema för surdegsbakning;
08.00 Mata surdegen (2 minuter)
12.00 Blanda mjöl, vatten och surdeg (5 minuter)
12.30 Blanda i salt (2 minuter)
13.00 Vik degen (2 minuter)
13.30 Vik degen (2 minuter)
14.00 Vik degen (2 minuter)
14.30 Vik degen (3 minuter)
16.30 Ta ur degen ur bunken och forma till en rund boll. Täck med handduk. (5 minuter)
17.00 Forma brödet igen och placera i jäskorg och täck med handduk (2 minuter)
18.00 Placera jäskorgen i en plastpåse och ställ i kylen över natten (2 minuter)
Nästa dag 07.00 Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme.
07.30 Snitta mönster på brödet för kontrollerad sprickning. (3 minuter)
Grädda brödet ca 25 minuter tills det fått fin färg och hård skorpa. Låt svalna ca 45 minuter innan du delar brödet.
Ingredienser till ett bröd:
300 g vetemjöl special
100 g Ölandsvetemjöl
300 g vatten
80 g surdeg
8 g salt