Att grädda i gjutjärnsgrya är supersmidigt och enkelt. Brödet får stöd av kanterna i grytan och locket gör att fukten från degen stannar kvar kring brödet den första tiden av gräddningen.
Ingredienser till ett bröd:
230 g vetemjöl special
200 g enkorn
35 g dinkel
370 g vatten
10 g havssalt
80 g surdeg
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg. Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och salt och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter övertäckt.
Stretch & fold var 30:e minut i två timmar.
För varje omgång blir degen mer och mer stark och smidig och håller ihop väl.
Forma degen till ett bröd och lägg i jäskorg och låt vila i kylen över natten.
Ta fram brödet ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader på över/undervärme.
Placera en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och låt den värmas upp tillsammans med ugnen.
Placera brödet på ett bakplåtspapper och snitta mönster.
Grädda i 15 minuter med lock och ytterligare 20-25 minuter utan lock tills brödet fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler.