Eftersom jag bakar en del (🙄) kan familjen omöjligt äta upp allt i samma takt! Ett bra trick är då att skiva upp brödet och frysa in. Då är det lätt att ta fram ett par skivor och rosta när begäret finns!
Recept på detta härliga surdegsbröd med aprikos (2 bröd);
Poolish:
100 g aktiv rågsurdeg
100 g vetemjöl
100 g vatten
Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i rumstemperatur 6-12 timmar.
Resterande ingredienser:
400 g vatten
350 g dinkelsikt
200 g vetemjöl
50 g rågmjöl
13 g salt
70-100g torkade aprikoser
Hacka aprikoserna i mindre bitar och lägg i lite vatten en halvtimme.
Blanda fördegen med resterande ingredienser. Knåda samman till en smidig, lite kladdig deg och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold 6-8 gånger med 30 minuters mellanrum.
Forma degen till två bröd och lägg i jäskorgar. Täck med handduk och plastpåse och låt vila i kylen till nästa dag.
Ta fram degen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Nu kan du välja att göra 2 bröd eller ett bröd och resten som frallor.
Snitta valfritt mönster i brödet och grädda i gjutjärnsgryta eller på baksten i ca 30 minuter.
Låt svalna på galler.


2 kommentarer
Det finns inga aprikoser i receptet.
Tack för att du påpekade det. Har adderat det till receptet.