Linsbröd

Bröd med linser i är ju ett perfekt ”life hack”! Bröd som är så gott… med linser som är så nyttigt!

Ingredienser till två bröd;
150 g grahamsmjöl
100 g dinkelmjöl
350 g vetemjöl
450 g vatten
100 g kokade gröna linser
125 g surdeg
15 g salt
En klick honung

Börja med att blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå i bunken i ca 30 minuter.
Skölj förkokade linser och låt rinna av i ett durkslag.
Blanda sen i surdegen och låt stå ytterligare 20 minuter. Efter det åker linser, salt och honung i. Blanda ordentligt så att linserna blandas med degen.
Degen ska sen vila i bunken med plast över i ca 3 timmar. Var 30:e minut (ungefär – inte supernoga) tittar du till degen och drar lite i den för att hjälpa till att blida gluten. Blöt händerna lätt, dra tag i degen i kanten och lyft upp och lägg degen in mot mitten. Gå varvet runt bunken. På med plasten och upprepa sen efter ca 30 minuter.

Mot slutet börjar degen bli mer följsam och håller ihop på ett bra sätt.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma två avlånga bröd. Placera i varsin brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar eller tills du ser att volymen ökat betydligt. Beroende på temperaturen inomhus kan det ta olika lång tid.

Låt ugnen bli ordentligt varm (230 grader) och grädda sen bröden tills de fått fin färg, ca 35 minuter.
Lås svalna på galler i minst 1 timma innan du skär i brödet.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *