Franska-, skurna- eller Breimes pepparkakor?! Vad är nu det rätta namnet på dessa? Kärt barn har många namn – men en sak är helt säkert – fantastiskt goda är de!
Ingredienser ca 120 st
(jag har dubblat originalreceptet eftersom 60 st helt enkelt är för få!)
2 dl grovt hackad mandel
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
ca 5-6 dl vetemjöl
Hacka mandeln grovt.
Blanda ihop rumstempererat smör, socker, sirap och kryddor.
Rör ut bikarbonaten i en msk vatten och rör i degen.
Tillsätt mandeln och nästan allt vetemjöl.
Degen ska precis gå ihop – inte knådas länge.
Forma degen till fyra runda ”korvar”, plasta in och lägg i kylen ett par timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i 4-5mm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper på plåt.
Grädda ca 10-12 minuter.
Låt svalna på galler.
De är mjuka när de kommer ur ugnen men svalnar snabbt och blir då knapriga och goda!