Baguetter är en klar favorit! Knaprig utsida och mjuk, lite seg insida!
Ingredienser till 3 baguetter;
200 g Ölandsvetemjöl
200 g vetemjöl special
200 g dinkel
450 g vatten
130 g surdeg
16 g salt och en klick honung
Metod:
Blanda mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå övertäckt i bunken i en timme.
Tillsätt sen surdegen och blanda ihop väl! Låt stå ytterligare en halvtimme innan salt och honung blandas i. Bearbeta degen i maskin eller för hand tills den känns smidig och följsam.
Täck bunken med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Ställ sen in bunken i kylen över natten.
Nästa dag:
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel.
Dela rektangeln i tre bitar på längden och skruva dem lätt innan de placeras på baguetteplåt med bakplåtspapper.
Grädda (när ugnen blivit ordentligt varm) i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler.