Att baka surdegsbröd i brödformar är verkligen superbra! Passar degar som är lite lösa och kladdiga eftersom formen hjälper till att hålla ihop brödet!
Ingredienser till 2 bröd:
3 dl valfria gryn – t ex havregryn, korngryn eller rågflingor
5 dl kokande vatten
Häll det kokande vattnet över grynen och rör runt. Låt svalna till rumstemperatur.
Resterande ingredienser:
300 g vatten
750 g mjöl – t ex vetemjöl, Ölandsvetemjöl siktat och/eller fullkorn
150 g surdeg
18 g salt + lite honung
Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen den rumstempererade gröten, mjölet, salt och honung.
Kör i maskin ca 5 minuter och låt sen vila i bunken i ca 30 minuter.
Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur.
Sedan följer 4 omgångar av ”Stretch & fold”. Alltså när du tar tag i degen på en sidan och drar den lite uppåt och sedan lägger den över sig själv i bunken. Gå hela varvet runt degen i bunken och upprepa detta varje timme totalt 4 ggr.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i två delar. Forma varje del till en boll och låt vila under bakduk ca 20 minuter.
Forma sedan till avlånga bröd och placera i varsin brödform med bakplåtspapper.
Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur en timme innan de läggs i plastpåse och ställs i kylen för långsam jäsning ca 12 timmar.
Sätt ugnen på 230 grader. Låt den bli ordentligt varm (ca 45 minuter) innan du gräddar bröden.
Strö lite havregryn på toppen av bröden och gör ett långt snitt mitt på brödet precis innan gräddning.
Grädda ca 30 minuter eller tills de fått fin färg och uppnått ca 98 grader i innertemperatur.
Ta ur bröden ut formen och låt svalna på galler minst 45 minuter.