Äppelbröd i långpanna

En riktig hit! Fluffigt inkråm med knaprig skorpa!

Ingredienser till en mindre långpanna – ger ca 12 bitar;
420 g vatten
600 g mjöl (här 400 g Manitoba Cream, 150 g Ölandsvetemjöl fullkorn och 50 g rågsikt)
120 g surdeg
15 g salt
3 rivna äpplen med skal (ca 140g)

Blanda mjöl och vatten ordentligt och låt stå övertäckt i bunken ca 20 minuter.
Tillsätt sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter.
Riv äpplen och blanda ner i degen tillsamman med saltet. Arbeta i maskin ca 5 minuter eller dubbelt så länge för hand tills degen är smidig och välblandad.
Det rivna äpplet gör degen ganska lös med det passar utmärkt för en deg som ska gräddas i långpanna!
När degen är blandad ska den vila i rumstemperatur i ca 4 timmar. Under tiden tittar du till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar ska degen in i kylen över natten.

Nästa morgon

Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut degen ur kylen. Klä en mindre långpanna med bakplåtspapper och tippa ut degen på pappret. Dra försiktigt ut den över hela utan. Det underlättar om fingrarna är blöta.
Strö över olika frön och dela sedan degen med en degskrapa. Det kan bli lite kladdigt och då kan det underlätta att doppa degskrapan i mjöl emellanåt.
Grädda ca 25 minuter tills ytan fått fin färg.

Låt svalna på galler och bryt sen itu bitarna.

Det här brödet ska jag definitivt göra ofta! Supergott och fluffigt!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *