Lussebullar bakade med surdeg

De här är bakade med surdeg istället för jäst (kanske inte så förvånande för er som följt mig ett tag…)
Det är en längre process rent tidsmässigt men såå värt det! Receptinspiration från Sebastien Boudet.

Fördeg:
100 g vetemjöl + 100 g vatten + 25 g aktiv surdeg. Blanda ihop och låt stå i bunke med lock i rumstemperatur ca 6 timmar eller över natten.

Använd sen fördegen (alltihopa) i din saffransdeg istället för jäst.

Ingredienser till ca 20 bullar:
550 g vetemjöl
250g rumstempererad mjölk
120 g strösocker
1 rumstempererat ägg
10 g salt
1 g saffran
Fördegen
75 g rumstempererat smör

Blanda alla ingredienser utom smöret till en smidig deg och låt stå övertäckt i bunken ca 1-2 timmar.
Blanda sen in smöret tills degen är smidig. Låt stå ytterligare 1-2 timmar i bunken.
Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllning (t ex riven mandelmassa blandat med 100 g rumstempererat smör). Bred fyllningen uppifrån och ner över två tredjedelar av degen. Vik sen den nedersta delen mot mitten och sen den översta delen över det så du får en deg med tre lager.
Skär ca 2 cm breda remsor och snurra dem till bullar på valfritt sätt.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och lägg en fuktig handduk över. Låt jäsa under lång tid (upp till 8 timmar) på en varm plats. Kanske i tvättstugan eller i ugnen med endast lampan på. Fukta handduken emellanåt.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och mandelflarn.
Grädda på ca 200 grader i ca 18-25 minuter beroende på ugn.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *