Vinterbröd

Vete, råg och dinkel fullkorn är en mjölblandning som ger ett lite grövre bröd med massor av smak.

Ingredienser till två bröd:
750 g mjöl (här en blandning av 400 g Manitoba Cream, 150 g rågmjöl och 200 g dinkel fullkorn)
525 g vatten
150 g surdeg
20 g salt

Blanda vatten och mjöl ordentligt och låt sen stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter.
Tillsätt sen surdegen och blanda tills degen går ihop bra. Låt vila övertäckt i bunken ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sen salt och blanda ordentligt – minst 5 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand.
Låt sedan degen jäsa i bunken i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar – dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma varje del till en rund boll. Låt ligga ca 20 minuter.
Forma sedan en sista gång och placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå på köksbänken en timme och plasta sen in båda korgarna och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten eller liknande på gallret i ugnen och låt den bli varm samtidigt som ugnen värms upp.
Snitta brödet innan gräddning och grädda ca 25-35 minuter.

Låt svalna på galler!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *