Mitt favoritrecept – ger två fluffiga surdegsbröd!

Mitt favoritrecept! Ger två fluffiga bröd eller varför inte 4 baguetter eller kanske 16 frallor!? Valet är fritt! Forma och grädda degen som du vill! Kan du inte bestämma dig? Gör alla tre varianter!

Ingredienser:
630 g vatten
800 g mjöl (50% vetemjöl special, 30% Ramlösa Rustique och 20% rågsikt)
140 g surdeg
19 g salt

Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.

Addera sen salt och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.

Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.

Bröd: Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i två lika delar och forma till bröd och lägg i jäskorgar. Låt stå på köksbänken ytterligare en timme innan de läggs i plastpåse och ställs i kylen över natten.
Baguetter och frallor: Lägg degen i en bunke med lock och ställ i kylen över natten. Forma sedan nästa dag.

Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft i god tid så den blir ordentligt varm.

Bröd: Ta ut bröden ur jäskorgarna och mjöla ytan lätt så glider snitt kniven lättare på degytan.
Baguetter och frallor: Ta ut degen på mjölat bakbord och forma försiktigt till den form du önskar. Försök behålla degens luftiga stuktur för att få fluffiga bröd. Drag försiktigt ut degen till en rektangel och dela upp i långa delar för baguetter och lagom stora fyrkanter för frallor.
Baguetter: Vrid varje lång degbit som ska bli baguett ett par varv så de skruvar sig lite och lägg sen på baguetteplåt eller vanlig plåt och låt ligga ca 45 minuter tills ugnen blivit ordentligt varm. Vridna baguetter behöver inte snittas eftersom de kommer att spricka naturligt där degen är som svagast vilket är i de fuktigaste delarna av degytan (snittytan).

Grädda i ca 20-25 minuter med ånga i början. Passa frallor och baguetter sista minutrarna så de inte bränns.

Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *