Flatbread

Får man fresta med en flatbread-macka?

Ingredienser till en plåt – ca 6-8 bitar
400 g vatten
500 g mjöl (250 g Ölandsvete + 250 g vetemjöl special)
140 g surdeg
20 g olivolja
18 g salt

Blanda vatten, mjöl och surdeg till en lös deg. Låt stå i bunken i 30 minuter.
Tillsätt salt och olja och blanda sen i minst 10 minuter i maskin. Degen blir lös men ska så vara.
Låt sen degen stå på köksbänken i 5 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv.
Efter 5 timmar – själv upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över rikligt med mjöl och tryck ut degen med fingertopparna- försiktigt så inte luften i degen trycks ut.

Låt ligga på plåten upp till en timme medan ugnen sätts igång på 230 grader varmluft.

Grädda med ånga i början ca 20 minuter tills brödet fått fin färg.
Lägg sen på galler och låt svalna ordentligt innan det delas och fylls med goda grejer!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *