Får man fresta med en flatbread-macka?
Ingredienser till en plåt – ca 6-8 bitar
400 g vatten
500 g mjöl (250 g Ölandsvete + 250 g vetemjöl special)
140 g surdeg
20 g olivolja
18 g salt
Blanda vatten, mjöl och surdeg till en lös deg. Låt stå i bunken i 30 minuter.
Tillsätt salt och olja och blanda sen i minst 10 minuter i maskin. Degen blir lös men ska så vara.
Låt sen degen stå på köksbänken i 5 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv.
Efter 5 timmar – själv upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över rikligt med mjöl och tryck ut degen med fingertopparna- försiktigt så inte luften i degen trycks ut.
Låt ligga på plåten upp till en timme medan ugnen sätts igång på 230 grader varmluft.
Grädda med ånga i början ca 20 minuter tills brödet fått fin färg.
Lägg sen på galler och låt svalna ordentligt innan det delas och fylls med goda grejer!